Aerobicról

1968. Az aerobic ötlete és elnevezése először Dr. Kenneth Cooper-ben fogalmazódik meg. Az aerobicot a NASA űrhajósainak felkészítésénél alkalmazták. 1969. Jacki Sorensen Kenneth Cooper – rel együtt dolgozva létrehozza az aerobic mozgásanyagát, amely a fitness edzésmódszer alapja lett. 1979. Jane Fonda amerikai színésznő elkezdi népszerűsíteni az aerobicot. A mai fitness aerobic tehát nem csak az állóképesség fejlesztését, hanem a helyes testtartásban részt vevő főbb izomcsoportok erejének növelését, nyújtását, valamint a mozgáskoordináció tudatos fejlesztését is megcélozza. Az új életformának szerencsére már hazánkban is vannak követői. Kezd nálunk is „divatba” jönni a sportos külső, a jó megjelenés, a pozitív életszemléletet sugárzó embertípus. Értékké válik a helyes életvitel, a korszerű táplálkozás, a rendszeres testgyakorlás, az egészség.

Pár szóban magamról!

Fitnesznap- Minden nap
SEGÍTEK ,HOGY ÚJRA FORMÁBA HOZD MAGAD!
Benigni Ildikónak hívnak.
Gyermekkorom óta sportolok, ezért az életem részévé vált a rendszeres testmozgás. 18 éves korom óta aerobicozom 18 éve. A Semmelweis Egyetem TF Sport oktatói képzését Aerobic sportágban sikeresen elvégeztem, majd több továbbképzésen is részt vettem. Családanyaként számomra fontos az egészségem, fittségem, kondícióm megtartása. A közös mozgás örömét szeretném átadni a vendégeimnek. Mindenkit szeretettel várok, aki szeretne csinosabb, és boldogabb lenni, hiszen a sporttal nem csak a testünket, hanem a lelkünket is edzhetjük. Sporttal kapcsolatos iskolák:

-Semmelweis Egyetem (TF) -Aerobic oktató szak.
-IWI Oktatási Központ, Fitline-Education. - Pilates Oktatói továbbképzés.
-R-Med kft. Fit-ball a Fitnessben -Fit-ball Top Trainer továbbképzés.
-ZUMBA Basic 1. Nemzetközi Zumba Oktatói továbbképzés.
-SPINNING INSTUKTOR-Jonny G.
-BOOT CAMP TRAINER COURSE
-WALKenergie OKTATÓ
-AQUA FITNESS OKTATÓ

2013. március 17., vasárnap

10 táplálkozási jó tanács az egészséges életért!

10 táplálkozási jó tanács az egészséges életért.


A karcsúság megtartásához és eléréséhez elengedhetetlen, hogy alacsony kalóriájú ételeket fogyasszunk. Ehhez azonban nem elég a kalóriák számolgatása.

Az elfogyasztott ételek megőrizhetik, de ugyanakkor károsíthatják is az egészségünket. Íme 10 útmutató a helyes táplálkozás eléréséhez:

Együnk mindennap legalább 3 féle zöldséget és 2 féle gyümölcsöt

A legtöbb ember nem eszik elegendő zöldséget-gyümölcsöt. A vitamin kapszulák sajnos nem tudják teljesen pótolni a szervezet vitamin, ásványianyag és más tápanyag szükségletét. De semmi baj, egy kis odafigyeléssel könnyen pótolhatjuk ezeket az anyagokat.

Vigyázat: Nem szabad azt hinni, hogy a gyümölcslevek pótolják minden vitaminszükségletünket! Ráadásul a levekből hajlamosak vagyunk többet fogyasztani, ezáltal észrevétlenül visszük be a kalóriát a szervezetünkbe.

Együnk mindennap legalább 3 féle teljes kiőrlésű gabona alapú ételt!

Az eladott kenyerek csupán 20%-a készült teljes kiőrlésű lisztből. Ez az arány nagyon kevés, mivel ezáltal kevés nyomelem, E vitamin, B6 vitamin, magnézium, cink és kálium jut a szervezetbe.

Ezek az anyagok segítenek megelőzni a szívinfarktus, rák, és cukorbetegség kialakulását.

Együnk minden héten legalább négyszer babot, borsót vagy lencsét

Ezek a zöldségek szintén csökkentik szívinfarktus, rák, diabétesz és még sok más betegség kialakulásának kockázatát.

Ellentétben más zöldségekkel, ezek a hüvelyesek elegendő proteint tartalmaznak, ezáltal fogyaszthatjuk őket hús, hal helyett is.

Együnk naponta 5-ször keveset!

Egy embernek általában 3-4 óránként jön meg az étvágya. A kutatások kimutatták, hogy sokkal kevésbé megterhelő a gyomornak a "folyamatos" csipegetés, mint ha 3-szor teleesszük magunkat. Az ételeket ráadásul sokkal könnyebben meg tudjuk ez által emészteni, és a nyomelemeket is jobban hasznosítjuk.


Mindig reggelizzünk!


Kihagyni ezt a főétkezést nagy hiba. Az éjszakai alvás után szervezetünk energia-bevitelt igényel. Máskülönben az anyagcsere lelassul, ami kevesebb kalória elégetéséhez vezet.

Ne fogyasszunk cukros üdítőitalokat!

A szénsavas, színezékeket, cukrot, koffeint tartalmazó üdítők igen káros hatással vannak szervezetünkre. A cukormentes változatok ugyan hozzáadott cukrot nem tartalmaznak, de ha például zsírszegény tejet iszunk ezek helyett, akkor máris kálciumhoz is juttattuk a szervezetünket.

Sajnos ebből a rendkívül fontos csontépítő anyagból az emberek többsége nem fogyaszt eleget...

Igyunk mindennap legalább 2 liter szénsavmentes vizet!


Szervezetünk nagymértékben tartalmaz vizet. Ennek aránya függ az illető nemétől, életkorától, testfelépítésétől. Az izmosabb test több vizet tartalmaz, mivel az izom vízmegkötő képessége révén megtartja azt. Ebből következik, hogy a férfiak, fiatalok szervezete több vizet tartalmaz. A kutatások kimutatták, hogy ha valaki éhséget érez, akkor tulajdonképpen gyakran csak szomjas, mivel a vízhiány fáradsághoz vezet, és ezt a szervezet mintegy "becsapva" az agyat éhséggel jelzi. A szabály: 1 liter víz 1000 kalóriánként. Ez azt jelenti, hogy mintegy 2-2,5 liter víz elfogyasztása szükséges naponta.

Csökkentsük a koffein mennyiséget!


A kávé a csokoládé, tea, cukros üdítő, kóla mellett a legtöbbet fogyasztott élénkítő szer.

A koffein felgyorsítja a szívverést, ezáltal ingerültebb, nyugtalanabbak leszünk tőle, sőt, vizet von el a szervezettől.

A vízhiány fáradtsághoz, a fáradtság éhséghez vezet, tehát elindít testünkben egy ördögi kört.


Ne fogyasszunk túl sok sós ételt!


A gondosan elkészített, kevés sót és nátriumot tartalmazó ételek a fogyókúra ideális kiegészítői. A sok nátriumot fogyasztó emberek fokozottan ki vannak téve a csontritkulás veszélyének, csakúgy, mint azok, akik a diéta kedvéért csökkentik a kalciumbevitelt.

Ahhoz, hogy szervezetünk egészségesen működjön, csupán kb.500 mg nátriumra van szüksége. (kb. 1/4 teáskanálnyi só). Meglehet, hogy kevésbé ízletes az étel, de mindenképp egészségesebb. A nyelvnek kb. 2 hétre van szüksége ahhoz, hogy a "sótlan" ételekhez hozzászokjon. Ennyi idő után már nagyon ízletesnek fogjuk találni azokat is.

A só ugyan visszatartja a szervezettől a vizet, de ezt nem szabad összekeverni a súlyvesztéssel! Habár a mérleg nyelve kevesebbet mutat, ez csak egy rövid ideig tartó ideiglenes állapot.

Csökkentsük a telített zsírok bevitelét!


A telített zsírsavak arányát nem csupán rendkívül magas kalóriatartalmuk miatt kell csökkenteni. Mivel megemeli a vér koleszterinszintjét, szívinfarktushoz vezethet.

Az állati zsiradékok jóval több telített zsírsavat tartalmaznak.

Fogyasszunk helyettük növényi eredetű margarinokat, vajakat, növényi olajokat főzéshez, étkezéshez egyaránt.

Nincsenek megjegyzések: